shutterstock_trainer-coach verandermanagement

Trainer/coach cursus "Verandermanagement”

Als voorzitter van de VVMA – Vereniging Van Milieu Adviesbureaus ben ik in contact gekomen met diverse ondernemers die op zoek zijn naar een oplossingrichting voor de huidige economische situatie in de bodemadvieswereld. Vanuit mijn ervaring als eigenaar van een milieuadviesbureau en vanuit mijn referenties binnen de VVMA begeleid ik ondernemers en bedrijven in het transformeren van hun bedrijven naar ‘de nieuwe werkelijkheid’.

Gevoed door economische trends, informatisering, sociale media en individualisering van de arbeidsmarkt zijn ondernemingen bewust of onbewust aan het transformeren. Transformatie vereist flexibiliteit, lenigheid en visie: flexibel organiseren, lenig meebewegen. Dat wordt verwacht van onderneming en van de individuele medewerker. Werken in netwerken. Een mix van ‘vast en flex’. Open systemen, met vloeiende en effectieve in- en uitstroom van talent.

Deze transformatie vereist leiderschap. Binnen ondernemingen en van de individuele medewerker. Leiders die richting geven, maar evenzeer verantwoordelijkheid en ruimte durven bieden aan de medewerker. Het vereist ondernemerschap van de medewerker, professionals die hun vak verstaan en lef hebben om verantwoordelijkheid te nemen.

Het is voor mij een uitdaging om zowel de ondernemer als zijn/haar medewerkers te begeleiden in dit veranderingsproces. Door een goede analyse van het bedrijf, de producten, medewerkers en interne processen, lukt het mij om de ondernemer een spiegel voor te houden en samen met zijn/haar medewerkers heldere stappen te zetten naar een toekomstbestendige organisatie.